Contabilitatea decontarilor cu personalul

Conform Ordinului 3055 /2009 , contabilitatea decontarilor cu personalul cuprinde drepturile salariale, sporurile, adaosurile, premiile din fondul de salarii, indemnizatiile pentru concediile de odihna, precum si cele pentru incapacitate temporara de munca, platite din fondul de salarii, primele reprezentând participarea personalului la profit, acordate potrivit legii, si alte drepturi în bani si/sau în natura datorate de entitate personalului pentru munca prestata.

În vederea înregistrarii primelor reprezentând participarea personalului la profit, acordate potrivit legii, o entitate recunoaste ca provizion costul previzionat al acestora atunci si numai atunci când:

a) entitatea are o obligatie legala sau implicita de a face astfel de plati ca rezultat al evenimentelor anterioare; si

b) poate fi facuta o estimare certa a obligatiei.

O obligatie curenta exista atunci, si numai atunci, când entitatea nu are o alta alternativa realista decât sa efectueze aceste plati.

În situatiile financiare ale exercitiului pentru care se propun prime reprezentând participarea personalului la profit, contravaloarea acestora se reflecta sub forma de provizion, cheltuiala rezultând din serviciul angajatului.

Provizionul urmeaza a fi reluat în exercitiul financiar în care se acorda aceste prime.

În contabilitate se înregistreaza distinct alte drepturi si avantaje care, potrivit legislatiei în vigoare, nu se suporta din fondul de salarii (masa calda, alimente antidot etc.), precum si alte drepturi acordate potrivit legii.

Drepturile de personal neridicate în termenul legal se înregistreaza într-un cont distinct, pe persoane.

Retinerile din salariile personalului pentru cumparari cu plata în rate, chirii sau pentru alte obligatii ale salariatilor, datorate tertilor (popriri, pensii alimentare si altele), se efectueaza numai în baza unor titluri executorii sau ca urmare a unor relatii contractuale.

Sumele datorate si neachitate personalului (concediile de odinhna si alte drepturi de personal), respectiv eventualele sume care urmeaza sa fie încasate de la acesta, aferente exercitiului în curs, se înregistreaza ca alte datorii si creante în legatura cu personalul.

Debitele provenite din avansuri de trezorerie nedecontate, din distribuiri de uniforme si echipamente de lucru, precum si debitele provenite din pagube materiale, amenzile si penalitatile stabilite în baza unor hotarâri ale instantelor judecatoresti, si alte creante fata de personalul entitatii se înregistreaza ca alte creante în legatura cu personalul.

Articole similare

One Thought to “Contabilitatea decontarilor cu personalul”

  1. claudia

    Buna ziua!

    Spuneti-mi va rog , daca o agentie de turism trebuie s ase treaca in Roi.
    V-as ruga , daca se poate, sa postati si o monografie specifica acestei acitivati, precum si ce declaratii trebuiesc depuse.
    Va multumesc anticipat!

Comentariul tau aici